10 råd for å lykkes med fysisk trening som ung håndballspiller
Det er vanlig å supplere håndballtrening med fysisk trening. Dette gjøres med god grunn og er viktig for å redusere skader og for å utvikle fysiske ferdigheter i håndball. Skal fysisk trening gi gode resultater, må treningen bygge på grunnleggende treningsprinsipper. Det finnes ingen hemmelige metoder. Tålmodighet og god støtte underveis er viktige suksesskriterier.
Jeg deler noen råd for hvordan spillere i alder 14-18 år kan lykkes med fysisk trening:
1. Prioritere styrketrening!
Hvor sterk man er spiller en sentral rolle både for prestasjon og skaderisiko. Det er derfor en god investering å prioritere styrketrening under fysisk trening. Husk at god styrketrening er skadeforebygging!
Et treningsprogram med 2-3 økter styrke i uken er anbefalt.
2. Prioriter frivekter og ikke apparater.
Trening med frivekter gir mer “bang for the bucks”. Frivekter vil trene flere muskelgrupper samtidig og i større grad stille krav til stabilitet under utførelsen. Dette gjør slike øvelser mer relevante for håndballspillere.

3. Få hjelp til å sette opp et godt treningsprogram for styrketrening.
Et godt treningsprogram bør inneholde pressøvelser og draøvelser for overkropp, i tillegg til øvelser for forside og bakside ben. Suppleres dette med noen øvelser for skuldre og stabilitet, er man langt på vei med et godt treningsprogram for styrke.
4. Følg treningsprogrammet over tid.
Det er viktig å ikke bytte treningsprogram for ofte. Skal man få progresjon er det viktig å trene øvelser flere uker på rad slik at man faktisk ser at man blir sterkere i øvelsene. 4-6 uker bør være et minimum.
5. Ikke prioriter eksplosive øvelser over styrkeøvelser.
Den maksimale og den relative muskelstyrken (styrke i forhold til kroppsvekt), vil i stor grad påvirke din eksplosivitet. Som ung håndballspiller er det derfor viktig at styrketrening blir prioritert, og eventuelt suppleres med noen eksplosive øvelser. En vag anbefaling kan være 80% styrkeøvelser og 20% eksplosive øvelser.
6. Ikke prioriter mye løpetrening ved siden av håndballtrening og kamper.
Såfremt håndballtrening foregår med høy intensitet over lengre tid, vil det ikke være nødvendig å supplere med mye ekstra løp. Forskning viser at håndballtrening kan være effektiv trening for den typen utholdenhet man ønsker som håndballspiller.
7. God styrketrening er skadeforebyggende trening.
Skadeforebyggende trening er ikke en spesiell metode innenfor trening. Styrketrening gjort med god kvalitet reduserer risiko for skade. Dette er enda en god grunn til å prioritere styrketrening når en skal gjennomføre fysisk trening.

8. Du trenger ikke et treningsprogram spesifikt for din posisjon på banen.
Jeg har sett samme øvelse bli presentert som “spesifikk” for linjespillere det ene året og “spesifikk” for bakspillere det neste. Vær klar over at det er flere likheter enn ulikheter, om vi sammenlikner fysiske arbeidskrav for ulike posisjoner. Alle yngre spillere behøver å bli sterkere og mer eksplosive, uavhengig av posisjon på banen. Utespillere kan med fordel legge til noen ekstra øvelser for skuldre, mens målvaktene kan ha noen øvelser som forebygger overslag i albue og noe ekstra fokus mobilitet.
9. Bruk treningsdagbok under styrketrening for å sikre progresjon
Ved å bruke en treningsdagbok er det enklere å skape en liten progresjon fra uke til uke, siden man alltid har kontroll på hva man har gjort tidligere. Løftet jeg sist uke 6 repetisjoner med 40 kg i benkpress skal jeg forsøke å få til 7 repetisjoner denne uken.
10. Få god støtte underveis og vær tålmodig!
Skal du få gode resultater må du være villig til å legge ned en god innsats over lengre tid. På veien er det viktig med hjelp til å lære god teknikk, lære om progresjon, og til å vurdere hva som er riktig treningsprogram til ulike deler av året.

