Håndball. Pre-Season
Råd for bedre treningseffekt og redusert risiko for skade.
Pre-season er perioden hvor håndballag gjør siste forberedelser for å være klare for ny sesong. Dette medfører vanligvis høy belastning, med et høyt treningsvolum og flere treningskamper. I tillegg til håndballaktivitet skjer også oppstart skole og arbeid, som tilfører en økt belastning for mange spillere.
For å oppnå økt prestasjon og samtidig unngå økt risiko for skade, må trenere og spillere gjøre fornuftige prioriteringer, og ikke minst, unngå å falle for fristelsen at “mer er bedre”. Å redusere en frisk spillertropp på grunn av skader, må sies å være en dårlig måte å forberede til ny sesong.
Her er noen enkle råd for denne perioden:
- Mer er ikke nødvendigvis bedre.
Et misforhold mellom belastning og restitusjon vil føre til svakere prestasjoner og økt risiko for skade. Det er derfor viktig å ikke automatisk trekke sammenheng mellom økt treningsmengde og bedre prestasjoner. Dette er spesielt aktuelt for lag som allerede har en relativt høy trening - og kampbelastning.
- Opprettholde balanse mellom håndball og fysisk trening.
Kontinuitet er en forutsetning om fysisk trening skal påvirke prestasjon og redusere skader. Det er derfor viktig at man også i denne perioden opprettholder et fornuftig forhold mellom håndball og fysisk trening.
- Tren utholdenhet gjennom håndballaktivitet.
Det viser seg at både håndballtrening og kamper kan være tilstrekkelig for å utvikle den type utholdenhet som behøves for en håndballspiller. En bør derfor vurdere om det det er nødvendig med supplerende trening av utholdenhet gjennom mer løp. Mer løp kan i verste fall gi økt risiko for belastningsskader, om dette kommer oppå en allerede høy belastning fra håndball.
- Grad av ubehag definerer ikke kvalitet på trening.
Om treningen har til hensikt at utøvere skal bli mest mulig slitne, er oppgaven relativt enkel. Løp intervaller i motbakke og avslutt med 100 burpees. Om målet derimot er å utvikle fysiske ferdigheter som påvirker håndballprestasjoner, bør treningen være mer gjennomtenkt. Noen former for trening vil måtte medføre at spillere opplever høy grad av anstrengelse, men dette gjelder langt fra alle former for trening. Til eksempel bør en trening rettet mot spenst og hurtighet, ikke gi spillere den samme den samme opplevelsen av å bli slitne, slik som en trening for utholdenhet.
- Oppretthold trening av styrke.
Styrken til en spiller påvirker spenst, hurtighet, skuddhastighet og styrke i dueller. Enten målet er å vedlikeholde eller videreutvikle, bør styrketrening også være en prioritet i denne perioden. Når vi også ser styrketrening som en sentral del av forebygging av skader, er dette også en viktig grunn til at styrketrening bør prioriteres hver treningsuke.
- Ved trening av spenst og hurtighet, må pausene være lange.
Om målet med treningen er å utvikle eksplosivitet, må spillerne ha lange nok pauser mellom hver repetisjon. Dette gjelder uavhengig av om man jobber med hurtighet eller spenst, og uavhengig av om treningen gjøres som isolert fysisk trening, eller implementert inn i selve håndballtreningen. Pauser på 2-4 minutter er en god retningslinje for denne typen trening.
- Skap gode vaner rundt søvn og kosthold.
For mange er ferie en periode hvor vaner endres, og det kan derfor være være vanskelig å komme tilbake til hverdagen. Gjennom å øke kompetansen, øke oppmerksomhet, og gjennom fornuftig planlegging av treningsuken, vil man kunne stimulere til at spillere både spiser godt og får nok søvn.
Foto: Beate Oma Dahle


